Wat is isolerend dubbel glas?
Dit zijn twee aan elkaar verbonden glasplaten met een luchtdichte tussenruimte. Eén zijde komt aan de buitenzijde van de woning, de andere aan de binnenzijde. De tussenruimte wordt gecreëerd door een profiel tussen het glas (rondom de randen). We noemen deze ruimte "spouw". Vanuit de fabriek wordt de ruit rondom het profiel luchtdicht afgekit. De exacte samenstelling van de ruit kan je zelf kiezen, door verschillende elementen samen te voegen. De verschillende elementen zorgen voor een bepaalde glasdikte en isolatiewaarde (daarover later meer). Dit zijn de onderdelen waar je uit kan kiezen:
- Welke soort en dikte ruit komt aan de buitenzijde van de woning
- Welke soort en dikte ruit komt aan de binnenzijde van de woning
- Welk type en/of kleur kader wil je tussen het glas
- Hoe breed moet dit kader/de spouw worden
- Moet de ruit Argon gasgevuld worden of luchtgevuld
- Volstaat de normale kitafdichting rond de ruit of is een silicone afdichting noodzakelijk
Wanneer is glas HR, HR+ of HR++?
De classificatie van de isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de U-waarde (W/m²K). Deze eenheid geeft aan hoeveel warmte (in watt) er per vierkante meter van een materiaaloppervlak wordt overgedragen, per graad temperatuurverschil (in kelvin) tussen de binnen- en buitenkant van dat materiaal. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Dit wordt o.a. gebruikt bij ramen, muren en andere bouwmaterialen om hun thermische prestaties te beschrijven.
HR: bij een U-waarde die groter is dan 1,7 en kleiner of gelijk aan 2,0 W/m²K
HR+: bij een U-waarde die groter is dan 1,2 en kleiner of gelijk aan 1,6 W/m²K
HR++: bij een U-waarde die kleiner of gelijk is aan 1,2 W/m²K
Als je praat over "HR glas" dan heeft één van de glasplaten een hoogrendementscoating en is er Argon gasvulling in de spouw.
Welk glas heb ik nodig?
Het is belangrijk te weten wat het doel van het glas moet zijn, welke veiligheidseisen er van toepassing zijn en welke glasdikte je in het kozijn kwijt kan. Als je warmte wilt isoleren heb je een andere samenstelling nodig dan wanneer je geluid wilt isoleren. En als je een hoge isolatiewaarde wilt bereiken maar je kozijn kan de bijbehorende glasdikte niet kwijt dan zal je daar een compromis in moeten vinden.
Vroeger werd er vanwege kostenbesparing "standaard dubbelglas" gemaakt; glas zonder gasvulling en zonder hoogrendementscoating op het glas. Dit heeft een U-waarde van ca. 2,8. Omdat de productiekosten van HR glas tegenwoordig nagenoeg gelijk liggen hieraan, bieden wij alleen nog maar HR gecoat glas aan; met nagenoeg dezelfde prijs bereik je veel betere isolerende prestaties.
Welke profielen zijn er voor tussen het glas?
Standaard wordt rondom (tussen) het glas een aluminium profiel gebruikt om de ruimte tussen de twee glasplaten te realiseren. Deze is er in standaard aluminium kleur of in het zwart. Het nadeel van dit profiel is dat er een metalen verbinding is tussen de binnen- en buitenruit. Hierdoor kan de kou van buiten, via het profiel, naar de binnenruit worden doorgegeven. Dit resulteert in condensvorming aan de randen van de binnenruit (aan de woningzijde).
Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn er de zgn. "thermisch onderbroken afstandshouders". Dit is een profiel dat uit meerdere delen bestaat en de koudebrug tussen binnen- en buitenruit onderbreekt. Hierdoor zal je veel minder koude overdracht hebben en dus ook minder condensvorming op de binnenruit. Deze afstandshouder zorgt er niet voor dat de ruit de warmte beter in huis houdt, maar wel dat de kou van buiten de woning beter buiten blijft. En dit draagt bij aan het comfort in de woning en op langere termijn het onderhoud aan schilderwerk aan de binnenzijde van de woning (i.v.m. minder vocht/condensvorming.
Welk dubbelglas gebruik ik voor warmte isolatie?
Hiervoor gebruik je HR gecoat glas met een Argon gasvulling. Het liefst in combinatie met een aluminum kader van 13 of 15 mm. Met deze combinatie kom je aan de HR++ classificatie. Het is nog beter om een thermisch onderbroken afstandshouder met een breedte van 14 mm te gebruiken. Met dit profiel heb je de koudebrug tussen binnen en buitenruit ook doorbroken.
Als je een dunnere afstandshouder tussen het glas zou gebruiken dan val je terug naar HR+ of zelfs HR classificatie. Soms ontkom je hier niet aan omdat je kozijn simpelweg de ruimte niet biedt om een dikkere spouw/afstandshouder te gebruiken.
Welk type glas en dikte heb je nodig?
Bij dubbelglas moet je een keus maken in de buitenruit (buitenzijde woning) en de binnenruit (binnenzijde woningd). Het type glas en de dikte wordt bepaald door de afmeting van het glas, de locatie van montage en de gestelde veiligheidseisen. Zo zal je bij een grotere ruit, twee dikkere glaspanelen moeten gebruiken. De volgende punten zijn belangrijk te weten:
- Aan de buitenzijde van de woning wordt vaak een iets dikkere ruit geplaatst (vanwege weersinvloeden zoals windlast)
- Kies bij voorkeur voor gelaagd veiligheidsglas, aan elke zijde van de ruit waar iemand normaal gesproken bij kan komen. In veel gevallen zal dit dan dubbel gelaagd HR+(+) glas worden
- Raadpleeg deze pagina over het toepassen van veiligheidsglas: "moet ik veiligheidsglas gebruiken?"
- De HR-coating zit altijd op de ruit aan de woningzijde
- Bekijk goed of de dikte van je isolatieruit in je kozijn past
Hoe werkt de productnaam van isolerend glas?
Bij isolatieglas wordt er altiijd gekeken vanuit de buitenzijde van de woning, kijkend naar binnen. In die volgorde worden de elementen van het glas benoemd in de naam. Als je bijvoorbeeld een ruit hebt die heet: 5 - 13A - #33.1, dan is dit als volgt te ontleden:
- buitenruit: 5 mm helder glas
- spouw: 13 mm tussenruimte, Argon gasgvuld ("A" staat voor "Argon gas")
- binnenruit: gelaagd 33.1 met een HR-coating aan de binnenzijde van de spouw van de ruit ("#-symbool" geeft aan waar de HR-coating zit)
Om de glasdikte te berekenen tel je de verschillende elementen op: 5 mm + 13 mm + 6,38 mm (gelaagd glas 33.1) = 24,38 mm dik.
Hoeveel ruimte heb ik nog meer nodig in mijn kozijn?
Om het glas te monteren volgens de richtlijnen zal je aan weerszijden van het glas 4 mm dik beglazingsband moeten plaatsen. Dat komt dus neer op totaal 8 mm. Dit staat expliciet beschreven in de NPR-3577, welke wordt gezien als richtlijn voor garantie. Als glas niet wordt geplaatst volgens deze richtlijnen dan vervalt de garantie. De NPR-3577 kan je hier terugvinden: NPR-3577
Naast de dikte van het beglazingsband zal je ook rekening moeten houden met de glaslatten. Ook deze hebben een bepaalde ruimte nodig in het kozijn. Als je onverhoopt ruimte tekort komt kan je deze vervangen door opdeklatten. Waardoor je wat meer glasdikte kwijt kan in je kozijn. Vaak zijn de glaslatten al aanwezig of wil je de huidige latten vervangen door dezelfde soort latten (i.v.m. gelijkheid met andere ramen). Dan zal je de ruimte moeten meten tussen kozijn en glaslat, om te kunnen bepalen welke glasdikte + beglazingsband je totaal kwijt kan in je kozijn.
Hoe bepaal ik de glasmaat (breedte en hoogte)?
In de NPR 3577 staat beschreven dat je bij plaatsing in houten kozijnen een sponninghoogte van minimaal 17 mm moet hebben. Hiermee valt de isolatieruit diep genoeg weg in het kozijn zodat het kader niet zichtbaar is en de kit beschermd is tegen weersinvloeden. Bij een lagere sponninghoogte zal je het kozijn moeten aanpassen om hieraan te komen. Als dit niet mogelijk is en het glas in een kozijn wordt geplaatst wat niet voldoet aan de richtlijnen, vervalt de garantie op het glas omdat deze niet conform richtlijnen is geplaatst.
Om tot de juiste glasmaat te komen, moet je eerst de omtrekspeling uitrekenen. De omtrekspeling is de ruimte die je rondom moet vrijhouden tussen kozijn en glas. Daarvoor moet je de volgende berekening aanhouden: 1/3 x sponninghoogte = omtrekspeling (waarbij de uitkomst altijd minimaal 5 mm moet zijn). Bij een sponninghoogte van 17 mm, kom je dan op: 17 : 3 = 5,6.
Omdat we hier praten over tienden achter de komma kan je hier prima 5 mm aanhouden als omtrekspeling. Daarmee wordt tenslotte voldaan aan de minimale eis van 5 mm. Het gaat er tenslotte om dat de ruit voldoende in het kozijn wegvalt, er onder de ruit voldoende afwatering en ventilatie kan plaatsvinden en de ruit enige ruimte heeft als het houtwerk wat uitzet of krimpt vanwege weersinvloeden.
Bij een omtrekspeling van 5 mm haal je dus totaal 10 mm in de hoogte en 10 mm in de breedte van de strakke maat af. Je gebruikt hierbij de beglazingsblokjes die dezelfde hoogte hebben als de omtrekspeling. Bij 5 mm omtrekspeling gebruik je dus beglazingsblokjes van 5 mm hoog.