Waar moet ik rekening mee houden bij het bestellen van een glazen tafelblad?
Er zijn verschillende soorten toepassingen en situaties waar je een glazen tafelblad voor zoekt. We maken een onderscheid in een blad wat alleen ter bescherming van een bestaand tafelblad is en een glazen blad die alleen op een paar punten of rondom ondersteund wordt en het glazen blad het feitelijke tafelblad is. Daarnaast heb je uiteraard glazen bladen voor interieurtoepassingen en bladen voor buitentoepassingen. Maar eigenlijk maakt dit weinig verschil. We raden aan om alle bladen van gehard glas te maken.
Waarom ALTIJD gehard glas voor een tafelblad?
Een tafelblad moet sterk en veilig zijn. Gehard glas is 4 tot 5 keer sterker dan ongehard glas. Uiteraard kan je meer sterkte krijgen door een ongehard blad van 12 of 15 mm te kiezen maar dit vinden wij niet verstandig. Normaal/ongehard glas is gevoelig voor thermische schokken. Daarmee bedoelen we dat dit glas niet goed tegen hogere temperatuursverschillen kan. Ongehard glas kan maximaal 30-40 graden aan temperatuurverschil opvangen. Dit geldt ook bij een gedeeltelijke opwarming, waarbij een deel van het blad dus een temperatuurverschil te verduren krijgt van ca. 30-40 graden. Nu zal je denken: "daar heb ik niet mee van doen". Maar bedenk je goed dat wanneer je een glas hete thee of koffie op het glazen blad zet, deze al snel op een klein stukje kan opwarmen waardoor er wel degelijk in korte tijd een verschil in temperatuur van het glazen blad kan optreden. De plek waar de kop thee staat warmt op, 5 cm ernaast zal het blad koud blijven. En dat kan zorgen voor glasbreuk.
Gehard glas kan temperatuur schokken aan van zo'n 200 graden. Een kop hete thee is dan geen enkel probleem. Maar dit geldt ook voor gedeeltelijke opwarming van het glas door de zon. Als een tafel in de brandende zon staat dan wordt het glas ook opgewarmd. Als een deel van de tafel in de zon staat en een ander deel in de schaduw, dan zou het in extreme gevallen bij normaal glas ook tot glasbreuk kunnen leiden. Bij gehard glas hoe je je daar niet druk om te maken.
Welke afmeting heb ik nodig?
Wij adviseren je om een de tafelmaat zelf goed na te meten en niet uit te gaan van de brochure of datgene wat de fabrikant/leverancier heeft beschreven als afmeting. In de praktijk zit er altijd een afwijking in. En het is vervelend als je bestelde blad daarom niet mooi past.
Welke dikte kies ik?
Dit is helemaal afhankelijk van de afmeting en het doel waar je het blad voor gaat gebruiken. Als het ter bescherming is dan is vaak 5, 6 of 8 dikte voldoende. As het een tafel betreft waarbij je een volledig glazen blad nodig hebt wat slechts op de hoeken of randen is ondersteund dan ga je al snel naar 10 of 12 mm dikte, soms wel 15 mm. Hiervoor zijn geen standaard tabellen, dat is een gevoelskwestie. We kunnen je daar wel mee helpen als je daar niet uitkomt.
Wat doe ik met de randen?
De randen zal je altijd polygeslepen moeten laten afwerken. Deze afwerking zorg ervoor dat de randen netjes glad zijn afgewerkt.
Waarom zou ik de hoeken afronden?
Ook als de randen zijn polygeslepen adviseren we je om de hoeken altijd af te ronden. Al is het met een radius van maar 2 mm. Hierdoor zijn de hoekjes afgerond en blijf je er niet achter hangen met je broek, hemd of jurkje. Als de hoeken niet zijn afgerond dan zijn deze wat scherp en is de kans groot dat je erachter blijft hangen met je kleren en deze eraan kapot kan scheuren.
Dat wordt wel duur zo!?
Vaak wordt een blad besteld ter bescherming van een mooi (vaak houten) tafelblad. Als je je mooie tafel wilt beschermen dan wil je dat wel op een goede en praktische manier doen. En je wilt niet dat je achteraf denkt: "had ik maar 20 euro meer uitgegeven voor de afgeronde hoekjes". Of "had ik toch maar gehard glas gekozen, nu kan ik er geen kop thee op zetten". Realiseer je ook dat je een glazen maatwerkblad in een fabriek op jouw opgegeven maat laat maken. Dit kan niet voor een paar tientjes, het gaat tenslotte om 1 los blad waarbij instelkosten, bewerkingskosten en vervoer relatief duur zijn in vergelijking met een serie van bijvoorbeeld 100 dezelfde bladen.
En natuurlijk kan je bezuinigen door een dun blad te kiezen, ongehard glas, zonder afgeronde hoeken. Maar besef je goed dat dit niet verstandig is. Je wil graag een blad hebben waar je jaren plezier van hebt en die jou helpt bij het invullen van jouw wensen. Dan is het echt beter een paar tientjes meer uit te geven en het goed te doen, dan jezelf nu wat te besparen en vervolgens jaren te ergeren aan de beperkingen. Als je 1 keer achter een niet afgeronde hoek van het blad blijft hangen en je trekt een scheur in je dure jeans of jurkje, dan baal je dat je daarop hebt bezuinigd.